BERGEN OP ZOOM

Historie HSV de Edelkarper

In maart 1962 is H.S.V. de Edelkarper opgericht  door een afscheiding van leden die voort kwamen uit de Hengelsport vereniging De Karper uit Bergen op Zoom.  Er was bij de Karper namelijk geen zoutwater afdeling en wilden daar eerste instantie ook niet aan beginnen tot ongenoegen van verschillende leden.  Daar bovenop was de jaarvergadering onrustig vanwege die beslissing en die zelfde jaarvergadering kwam er ruzie omdat de penningmeester zijn zaakjes niet op orde had en het kasboek totaal niet klopte.  De Karper was toen gevestigd bij Café Marteleare op de hoek van de Korenbeursstraat en het Korenbeurs pleintje (dit café bestaat al jaren niet meer).  Na een onrustige jaarvergadering kwam er toen een afscheiding van leden die wel een zoute afdeling wilden beginnen en zo ontstond de Edelkarper, want met die nieuwe naam wilde ze ook nog eens boven de Karper uitstijgen.

Er werd gezocht naar een nieuw clublokaal en dat werd Café Denisse in de Moeregrebstraat ('t Achterom / zwijnshoofd). Want de nieuwe vereniging wilde ook een Internationale wedstrijd gaan organiseren in het viswater de Eendracht tussen Halsteren en Tholen. Jaren later werd dit de Zeedijk van Stavenisse.  Nog vele jaren later ging men naar het strand van Dishoek om de vele deelnemers op te kunnen vangen en Stavenisse te weinig plaats bood voor een behoorlijk parcours.  Er moest natuurlijk rekening mee gehouden worden voor de keuze van clublokaal, er moest parkeergelegenheid in de buurt zijn en een binnenplaats met schuur voor het wegen van de gevangen vis en een zaaltje voor de prijsuitreiking en prijzentafel.  Café Denisse had dit alles in huis en H.S.V. de  Edelkarper was daar bij Lauran Denisse van harte welkom.  In 1963 werd dan ook gelijk al het eerste internationale concours georganiseerd door H.S.V. de Edelkarper.

Die leden die bij de Karper waren gaan lopen waren, Jan de Zwart, Jan Massar, Opa Massar, Adriaan van Loon, Rinus Boogers, Rinus de Kok, Janus Hoogemoed, Frans Hoogemoed, Kees Stoop, Sjaak Sep, Geert Braat, Piet de Koning, Janus Verhees en nog enkele mensen.  Het dagelijks bestuur werd gevormd , Jan de Zwart werd voorzitter, Sjaak Sep werd Secretaris en Jan Massar de penningmeester. Het overige bestuur bestond uit, Janus Hoogemoed, Rinus Boogers, Adriaan van Loon en Rinus de Kok.  De vereniging groeide uit tot meer dan 80 leden binnen de kortste keren, Jan Massar de penningmeester ging elke maand op pad om de contributie op te halen bij de leden, zo ging dat in de begin jaren, want Giro en bankoverschrijvingen bestonden toen nog niet. Hij was bijna elke Zaterdag onderweg, want bij elk lid waar hij kwam stond de koffie klaar of soms ook een borreltje en kon dan ook niet veel leden bezoeken, maar ja dat kon in die tijd allemaal.

Dat het leden aantal snel groeide was te wijten dat we op dat moment de enigste vereniging in Bergen op Zoom waren die op het Zoute viste.  De Edelkarper ging ook clubwedstrijden vissen op het Zoetwater. Er werd gekozen voor de Vijverberg in Oost en het Volkspark, dat waren in die tijd zeer gezonde wateren met een rijke visstand.   Er werd besloten om op lengte te gaan vissen en een leefnet was dan ook verplicht.  Er werd eigenlijk alleen maar Karper gevangen. Opa Massar viste ook alle wedstrijden mee en was op dat moment 80 jaar. Op de jaarvergadering in het voorjaar kwam Opa Massar met het idee om een schenking te doen om daar een wisselbeker voor aan te kopen en om dan ook een wedstrijd te gaan vissen om de Grootste Karper en die zou dan plaats vinden in de Vijverberg, maar hij vroeg wel dat de vereniging jaarlijks ook een beker moest geven aan diegene die de beker het volgende jaar weer moest inleveren aan de volgende winnaar. Daar gaf de vereniging gehoor aan en de wedstrijd om de Opa Massar trofee was geboren.  Ook een zoute variant kwam er en er werd fanatiek om de Opa Massar trofee gevist op het zout (de winnaar van die wedstrijd kreeg de beker voor een jaar)

    
Opa Massa Trofee Zout, sinds 1973 Opa Massar Trofee Zoet, nieuwe beker sinds 1996

In de beginjaren werden de clubwedstrijden zout gevist aan de Eendracht , wat nu het Schelde- Rijnkanaal is, na een paar jaar werden de clubwedstrijden gevist aan Stavenisse op de kop van het Eiland Tholen.  In 1984 wilde de leden een andere plaats om te gaan vissen op het zoute mede doordat de vangsten in Stavenisse slechter werden en op de Westerschelde de vangsten enorm waren, soms wel tot 40/45 stuks per wedstrijd van 3 uur.  In tijd en kilometers was er weinig verschil met de parcoursen  van Stavenisse en het parcours op de Westerschelde.  Na een stemming binnen de leden en een overeenkomst met een boer in S’Gravenpolder werd er gevist aan de Westerschelde aan de Willem-Annapolder.

Vanaf de wedstrijden die gevist werden in Stavenisse kwam de Voorzitter Jan de zwart op het idee om ook een wedstrijd naar hem te vernoemen en dat de Jan de Zwart trofee een wedstrijd moest worden op het zoete en zoute waar op het zoete men niet de cm telde maar het aantal stuks. Op het zoute word de Jan de Zwart trofee vervist door de dames tijdens de Opa Massar wedstrijd, om ook de dames een beker te laten winnen.

Het was dan ook een geheel aparte wedstrijd buiten de andere wedstrijden van de competitie, later is het onderdeel van de competitie verworden om het aantal wedstrijden te beperken.

     
  Jan de Zwart Trofee Zoet, nieuwe beker sinds 2010

Tijdens de competitie wedstrijden op de Westerschelde groeide de vereniging uit naar heel veel leden, en viste veel mensen mee in de competitie van de club, waar 50/55 mensen geen uitzondering waren, Iedereen wilde daar graag vissen en kregen op die manier veel nieuwe leden bij.  H.S.V. de Edelkarper was dan ook de eerste Brabantse vereniging die ging vissen op de Westerschelde.  In het begin werd de vereniging dwars gezeten door een vereniging uit Goes en een vereniging uit Kapelle. Deze verenigingen viste n.l. ook op die parcoursen.  Maar bij de boer waar de dijk van was gaven wij als vereniging een paar flessen jenever weg wat hij zeer op prijs stelde, want van de Zeeuwse verenigingen kreeg hij nooit iets, hetgeen de relatie met de boer bezegelde en er daar nog heel veel jaren werd gevist met de H.S.V. Edelkarper.  Later is er we voor de ope Massa en Jan de Zwart trofee naar het strand van Dishoek gegaan en de strandovergang bij Paviljoen de Vijgeneter en is het een echte strandwedstrijd geworden.

 

Stukje club historie met dank aan 

Wil Franken, lid sinds maart 1967, bestuurslid van 1971- 1999.

Jan de Zwart was de eerste voorzitter van HSV de Edelkarper en vormde samen met Sjaak Sep (Secretaris) en Jan Massar (Penningmeester) het eerste DB van HSV de Edelkarper. Naast het DB bestond het overige eerste bestuur uit Janus Hoogemoed, Rinus Boogers, Adriaan van Loon en Rinus de Kok. Jan de Zwart is de naam gever van de Jan de Zwart Trofee waar op het zoute en zoete om gevist wordt. Op het zout water is de trofee voor de eerste dame van die wedstrijd en op het zoet voor degene met de meeste vissen in stuks.

 

Opa Massar was een fervent visser die op hoge leeftijd nog meeviste met de clubwedstrijden zoet en zout. Tijdens een jaarvergadering heeft hij een schenking gedaan aan de vereniging zijnde de "opa Massar" trofee waar elk jaar om gevist wordt op het zoet om de grootste karper en op het zout om de wedstrijd winst (de meeste cm). Voorwaarde van opa Massart was dat de vereniging ieder jaar een herinneringsbeker beschikbaar zou stellen aan degene die de opa Massar trofee het voorgaande jaar had gewonnen. Deze traditie leeft nog voort sinds de introductie.